Biggen opfok

Biggen opfok

Één van de grootste problemen op fokkerij- en vermeerderingsbedrijven is het optreden van diarree bij nieuw gespeende biggen. Speendiarree treedt hoofdzakelijk op in de eerste week na spenen. De daling in voeropname na spenen is vaak hetgeen wat tot problemen leidt.
Nieuw gespeende biggen ervaren een zekere vorm van stress rondom het spenen. Door deze stress en door de overgang van melk naar vaste voeding, zijn de biggen geneigd om te stoppen met eten. Deze periode waarin de biggen niet eten kan enkele uren tot dagen aanhouden en dit leidt tot afbraak van de darmvili. Zodra biggen na een periode van vasten, besluiten om weer te gaan eten, ontstaan de problemen. Doordat de darm nog beschadigd is kan deze de plotselinge stroom van voeding niet verwerken. Hierdoor komen voedingstoffen onverteerd in de dikke darm terecht waar het een voedingsbron vormt voor pathogene bacteriën (E. Coli) met diarree als gevolg.

Een goede start na spenen en sturen op een goede darmgezondheid speelt een cruciale rol in het behalen van optimale prestaties en een goede ontwikkeling van big tot vleesvarken. Door te sturen op een goede voeropname en optimale darmgezondheid kan de big de voedingstoffen uit de voeding op een efficiënte manier gebruiken, wat uiteindelijk resulteert in een hoge eiwitaanzet en een diarree vrije speenperiode.
Het ontwikkelen van een hoogwaardig biggenvoer, dat perfect aansluit aan de kraamstal-fase om zo de stress omtrent spenen te verlagen, is waarin wij iets voor u kunnen betekenen. Hierbij maken wij gebruik van interessante producten die gericht zijn op een specifiek doel. Wilt u meer weten over onze ideeën op gebied van biggenvoeders? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u er graag meer over!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + 18 =