Onder controle houden van hittestress

Onder controle houden van hittestress

De lente is in volle gang en de zomer weer in aantocht. De temperaturen lopen langzaam op. Dit betekent dat er weer een extra uitdaging in de stal bij komt, namelijk het onder controle houden van hittestress. 

Hoe zwaarder het varken, hoe eerder het problemen van hittestress ondervindt. Vanaf ca. 26 graden Celsius wordt de warmte een probleem voor met name zeugen en zware vleesvarkens. Als gevolg van hittestress nemen varkens vaak minder voer op. Met als resultaat dat de groei afneemt, kraamzeugen minder melk produceren, de conditie en vruchtbaarheid van zeugen afneemt en de kans op uitval toeneemt. Kortom, het welzijn van de varkens en daarmee de productiviteit komt onder druk te staan.

Om hittestress in de hand te houden en problemen te voorkomen kunt u als varkenshouder verschillende maatregelen nemen. Een optimaal stalklimaat is cruciaal. Om dit te verwezenlijken kunt u denken aan goede luchtventilatie en inlaat en/of verkoeling door middel van bijvoorbeeld een vernevelingssysteem of sproeiers op het dak van de stal. Ook het wit krijten van het dak en het afplakken van ramen om zonlicht te weren, kan van effect zijn op het klimaat in de stal. 

Naast het stalklimaat is het van belang om de dieren nutritioneel te ondersteunen tijdens de warme zomermaanden. Wat betreft maatregelen in het voedingsbeleid, kan er gedacht worden aan het veranderen van de voertijdstippen naar koelere momenten van de dag en de voerhoeveelheid verdelen over meerdere voerbeurten. Verder is het interessant om geconcentreerder voer te verstrekken om het opnameverlies te compenseren. Onze producten zijn erop gemaakt om de negatieve effecten van hittestress te verminderen.  Uiteraard is het ook belangrijk om voldoende koel en schoon water aan de dieren aan te bieden. Tijdens de warme zomermaanden is hygiëne van groot belang.

Mocht u meer informatie willen over de producten die wij kunnen leveren om uw varkens op hun prestatieniveau te houden tijdens de zomermaanden, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord. 

One Comment
  1. I was wondering if you ever thought of changing the page
    layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content
    so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
    having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − een =